Bemutatkozás

Életed legfontosabb pillanata a jelen pillanat,
legfontosabb embere, akivel most kell leülnöd beszélgetni.
Legfontosabb tetted a szeretet.
E. Tolle

 

Tanáremberként meggyőződésünk, hogy a világ csupán szerves egységben képez harmóniát. Családi vállalkozásunkat azzal a céllal indítottuk útnak, hogy a Jót átadhassuk azoknak, akik fontosnak és kifizetődőnek tartják a jó minőségű élelmiszerek fogyasztását. A sikeresség záloga, ha nem felejtjük el honnan indultunk, megteremtjük a magunk legendáját. Mi a hétköznapjainkban is figyelünk erre, mert a megoldott feladatok, a tornyosuló akadályok legyőzése továbbvisz, újabb lépésre késztet, épít. Azt kínáljuk Önnek, amit mi magunknak készítettünk sok éven át. Íme, a legendánk:
Arra neveltek szüleink, hogy amit megad a Teremtő, azzal gazdálkodni kell. Roskadásig állt a polcokon évről évre a befőtt, a lekvár, az aszalvány, a szárítmány, a füstölt áru. Kemencét fűtöttünk a kenyérnek, lángosnak, kőttesnek, cserépedényben főtt a töltött káposzta, sült a malac java. Jöttek hozzánk, sokan. Ettek nálunk finomat, természeteset, igazit! S egyik drága barátunk kérdése elindított egy gondolatot: 
- Miért nem osztjátok meg ezeket a csodákat másokkal is!
- Igaza van! Miért ne?! 
S a gondolat tovább kérte a tervezést: 
- Mi legyen a neve? 
2011 egyik tavaszi délutánján szalonnát sütöttünk, persze mangalicából, s utána csúszott a jó vörös bor, persze Othelló. S itt hangzott el a következő, névadó párbeszéd: 
- Kedvesem! Ugye megkínálsz a borodból? 
- Melyikből, a fenségesből? 
S ebben a pillanatban kimondódott a mágikus, a várva-várt szó! Megszületett a név: Derecskei Fenséges.
Egy olyan márkát szeretnénk felépíteni, amely magába foglalja a Derecskén élő termelők, vállalkozók fenséges termékeit. Tovább haladt a gondolkodás és néven kezdtük nevezni a lekvárjainkat. Játszottunk a szavakkal, asszociáltunk, izgalmas szó köntösbe bújtattuk alkotásainkat. Így lett az eper – ámulat, a cseresznye - zamat, a meggy – varázs, a kajszibarack – ölelés, az áfonya – rendben van, a kökény – ezer ízes, a szilva – áldott kezek, a csipkebogyó – asszony dicséret, a paradicsom – huncut, az alma – fantázia, a birsalma – kaland, a szeder – igéző, a homoktövis zsivány……. 
S mi, emberek már csak olyanok vagyunk, garanciát keresünk mindenre! Hála a jogszabályoknak a kistermelői minőség elvárja a magas gyümölcstartalmat, a válogatott alapanyagot, a saját vagy az ismert helyről származó gyümölcs feldolgozását, a kíméletes előállítást. A többit nekünk kellett hozzátenni, ahhoz, hogy valóban fenséges legyen az üvegbe zárt csoda. A tudásunkat, a szeretetünket, a sok éves tapasztalatunkat. Minden gyümölcsnek meg van a maga tulajdonsága, ismerni kell, hogy reagál a hőre, ízesítésre, pihentetésre. Létezik lélektani határ, amikor még finom, de ha átlépjük, szétesik, vagy nincs elkészülve és megromlik. Azt valljuk, hogy az ízletes lekvár a gyümölcs közeli állapotot konzerválja. Tanulunk, kísérletezünk, próbálkozunk, alkotunk, szabad a pálya.
Ha valamit egyszerűen csinálunk követőkre találunk, minél bonyolultabb valami annál követhetetlenebb, nem utánozható. Törekszünk az egyszerűségre a munkafolyamatokban, az ízekben, a megjelenésben, az árképzésben. Fáradságos mégis boldogságos időtöltés a lekvár főzés, mert közel hoz, humort fakaszt, alkotószellemet generál, gyönyörködtet a végtermék. A szellemi és fizikai munka harmóniáját e tevékenységben találtuk meg, ami egyben híd az urbanizált társadalom és a természet között. Lekvárjainkat azoknak ajánljuk, akik hiszik, hogy a jó étel lehet káros az egészségre, a rossz viszont mindig az. Azok is bátran csemegézhetik, akik tudatosan akarnak itt maradva hazát építeni, mert ez az ország képes eltartani magát a földjével és az abban termett kiválóságok szívós, szeretetteljes feldolgozásával. Azokat is meg akarjuk találni, akiknek az igényét egyszerű kielégíteni, mindenből a legjobbat szeretik! 

A szeretet az egyetlen, amit ha megosztasz megsokszorozódva tér vissza hozzád. Kívánjuk, hogy minél többet fogyasszon a Derecskei Fenséges ízekből!

Zsákai Ildikó és Sápi József

Derecske: A város, ahol élni jó

A Derecskei Fenséges termékcsalád kistermelői gazdaságunk magas gyümölcstartalmú lekvárjai, melyeknek elkészítésében fontos szerep jut a környezetnek, lakóhelyünknek. Derecskén élünk, Debrecentől alig 21 kilométerre Bihar peremén. Városunk a kis hajdú városok egyike, amely kiváltságait annak köszönhette, hogy ezer hajdút telepített le a Bocskai szabadságharcot követően Nagy András hajdúkapitány. 
Derecske ősrégi közösség; a XVI. századi szabad hajdúvárosi létéből ma is sok megmaradt a tősgyökeres derecskeiek gondolkodásában. A vállalkozó szellem, a közösségi összetartozás, a hagyományok ápolása a mindennapok része ma is a településen élők számára. Derecskei sétáink során megállapíthatjuk, hogy a városban viszonylag sok régi paraszti épület őrzi a XIX. század népi építészetének jegyeit. A város oktatási, kulturális intézményei - gimnáziuma, általános iskolája, óvodái, Művelődési Háza, Városi Könyvtára - biztosítja a szellemi igények kielégítését. Számtalan program várja a Derecskére érkező vendégeket. Minden január utolsó hétvégéjén tartják a derecskei borversenyt - családias hangulatban, a környék szőlőtermelőinek részvételével, emellett borklub működik, a bor megismerésének pallérozására. Május utolsó hétvégéjén nemzetközi kórustalálkozónak ad otthont a református templom. Júniusban szervezik a művésztelepet, amely az országban egyedülálló módon, elsősorban a sokszorosító grafika műhelye. Hangulatosak a városnapi rendezvények, az állami megemlékezések. Két felnőtt, civil módon szerveződő táncegyüttes működik. Aktív a civil élet, a kézművesség virágzó. A környéken kiváló vadászterepek találhatók, gyakran keresik fel a külföldiek is a helyi vadásztársaságot. A földesi útfélen, a kiserdei víztározó a horgászok kedvelt helye. A tavat övező Kiserdő védett természeti érték. 
Az évszázadokon át mezővárosi rangban élő Derecske fő foglalkozási formája volt a zöldség-gyümölcstermelés. A kiváló termelőföldeket a falu határában zárt kertségek létrehozásával tették védhetővé és használták a közösségi szabályok szerint a családi gazdaságok. Nagyvárad, Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló piacain ma is gyakori a derecskei házi termék.
Fontos, a kistermelői gazdaságunk működtetésében, hogy a város, amely körülveszi élhető, összetartó, vállalkozó szellemű legyen, hisz így képes testet ölteni az üvegbe zárt csoda!