Egyéb nevei: hecsedli, hecserli, hecsetli, hecsli, hecselli, hecsepecs hecsenpencs, bicske, csipkenye, csitkenye
A növény leírása:
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Cserjés növény, mely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön.
Hogyan gyűjtsük?
A növény gyógyászati célokra használt termését szeptember környékén gyűjtik. A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül kereskedelembe, szárítva és szőreitől, magvaitól megtisztítva "csipkehúsként".
Mi van benne?
A gyepűrózsa bogyója a C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin.
Mire jó?
Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.
Hogyan használjuk?
Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy teát, szirupot, lekvárt is csinálnak belőle, bár elkészítése igen munkás, miután bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg.
Vadrózsalekvár
Alkotórészei: C-vitamin, illó-és zsíros olajok, cserzőanyagok (antibakteriális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, helyileg vérzéscsillapító), növényi savak (, pektin, poliszacharidok (ezek a különféle gyümikben, zöldségekben levő hosszú cukorláncok, mint pl. a dextrin, cellulóz, pektin, glikogén vagy az állati keményítő és az inulin),antociánok (piros, savas festékanyag. Ez szerintem igen érdekes: a flavonoidok csoportjához tartozó vegyületek, színük a közeg kémhatásától függ, ami a sejtek öregedése során változhat: savas sejtnedvben pirosak, semlegesben lilák, lúgos közegben pedig kékek.), flavonoidok, karotinoidok, ásványi sók(magnézium, vas, jód a magokban található), A-,B1-,K-vitamin és P-vitamin (rutin), ami gátolja a C-vitamin bomlását és kedvezően hat a hajszálerekre.
Felhasználás:
A csipkebogyólekvár pikáns ízénél fogva nemcsak sütemények, fánkok, kenyér vagy kalács alkalmas ízesítője, hanem különböző mártások alapanyaga, sőt, adható vadhúsok mellé önállóan is. Csipkebogyómártás készíthető néhány kanál lekvár, egy evőkanál mustár, fél citrom leve és három-négy evőkanál bor elegyítésével.
Tea készítése
A, 1 teáskanál bogyót szobahőmérsékleten 200ml vízben 4-5 órát (egész éjszakát) áztatunk, majd nem fém szűrővel leszűrünk. Így marad meg a legtöbb C-vitamin, mely egyébként -ellentétben más gyümölcsökkel, zöldségekkel- változatlan marad a tárolás során!
B, A termést forrásban levő vízben 3-5 percig főzzük, 20-30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ebben az esetben bár a C-vitamin sérül, de sokkal több ásványi anyag, pl: magnézium, vas, növényi sav oldódik ki.
Hogy a teánk tökéletes vitamin-és ásványianyagforrás legyen, keverjük össze az 'A' és 'B' teát, természetesen csak ha már a 'B' kihűlt!
Bogyók tartósítása
Akkor lesz a legmagasabb a megőrzött vitamintartalom, ha gyorsan szárítjuk ki őket, erre nagyon jó az aszalógép, vagy a sütő, de 60 fok alatt! De egy száraz, szellős, padláson is kiteríthetjük.
Csipkebogyólekvár
Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 30 dkg cukor, 1db cirom leve
Előkészítés: A megmosott csipkebogyónak kiszedjük a magját, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (kb. 30-45 perc). Ezt követően az egész főzetet szitán vagy szöveten átpasszírozzuk és a masszába belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Felforraljuk és kevergetés közben még 5 percig főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.
Csipkebogyómártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, csipkebogyólekvár, 3 dl vörösbor, citromlé Elkészítés: Az 1 evőkanál zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a vörösborral felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, és a legvégén ízlés szerint citromlevet teszünk hozzá. Fogyasztása vadhúsok mellé ajánlott.
Érdekességek
Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levesnek főzik meg. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál.
A bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.